joi, 9 aprilie 2009

"Basarabia - Pamant Romanesc "

" De ce trebuie sa judecam si sa ne intrebam cum si pentru ce un om s-a schimbat in bine ? Atitudinea potrivita ar fi sa il apreciem , sa ii aducem laude si nu a cauta sa-l defaimam intrucat o astfel de legiuire este potrivnica in calea spre armoniei "


















Basarabia - Pamant Romanesc

Rezultatele alegerilor de duminica trecută din Republica Moldova i-au nemulţumit pe tinerii moldoveni care, marţi, au ieşit în stradă. Protestatarii au acuzat conducerea comunistă de fraudarea alegerilor şi au cerut organizarea unui nou scrutin.

"Jos comunismul!", "Jos falsificarea!" şi "Libertate!" s-a strigat marţi pe străzile din Chişinău. Deocamdată, România şi-a exprimat doar îngrijorarea faţă de evenimentele din Basarabia.
În timpul manifestaţiei din Chişinău a fost incendiat sediul preşedinţiei moldovene, iar mobila din clădirea Parlamentului a fost incendiată. 30 de persoane au fost rănite în confruntările dintre protestatari şi forţele de ordine.
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a calificat drept "justificate" protestele oamenilor şi a vorbit despre fraudarea alegerilor. Pe de altă parte, comuniştii moldoveni au denunţat o "tentativă de lovitură de stat".
Ministerul de Externe de la Bucureşti şi-a exprimat îngrijorarea faţă de informaţiile despre actele de violenţă din Republica Moldova.
Până acum, România a susţinut mereu asipraţiile europene ale Moldovei, ca să nu mai vorbim despre susţinerea culturală. Aşadar, cum ar trebui România să reacţioneze la manifestaţiile din Republica Moldova? Este discursul diplomatic moderat o soluţie sau ar trebui să ne implicăm mai mult? Şi dacă da, în ce fel ar trebui să ne implicăm?




Proteste în Republica Moldova: Zeci de mii de tineri au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale
Marti, 07 Aprilie 2009 10:52Ultimul update: 7 Aprilie 2009 19:04
Vot:
89
30279 vizualizari, 325 comentarii, 88 voturi




Vladimir Voronin: E clar că aceste acte de vandalism sunt bine gândite, bine plătite şi bine organizate de alte forţe
Dezbatere REALITATEA.NET: Cum ar trebui să reacţioneze România la manifestaţiile din Republica Moldova?

Comuniştii moldoveni nu vor avea majoritatea necesară alegerii preşedintelui - rezultate finale

2697 vizualizari, 20 comentarii, 7 voturiTaguri: alegeri legislative, comunişti, Republica Moldova, rezultate finale,


Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut în noul parlament 60 de locuri, ceea ce înseamnă că are un vot mai puţin decât majoritatea necesară pentru a impune candidatura dorită pentru postul de şef al statului, potrivit rezultatelor finale oficiale ale alegerilor din 5 aprilie.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat miercuri seară rezultatele finale ale alegerilor legislative din 5 aprilie, potrivit cărora în Parlament vor intra patru partide politice: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa "Moldova Noastră" (AMN).
Iurie Ciocan, secretarul CEC, a anunţat că din numărul total de voturi, PCRM a obţinut 49,48%, PL - 13,14%, PLDM - 12,43% şi AMN - 9,77%, ceea ce corespunde, potrivit algoritmului de distribuire a mandatelor următoarei configuraţii a Parlamentului: PCRM - 60 de locuri, PL şi PLDM câte 15 locuri, iar AMN 11 locuri.
Restul partidelor politice şi candidaţii independenţi din cursa electorală nu au trecut pragul de 6% necesar intrării în Parlament. Astfel, pentru Partidul Social Democrat (PSD) au optat 3,7% dintre alegători, Partidul Democrat (PD) - 3,3%, Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) - 3,03%, Uniunea Centristă din Moldova (UCM) - 2,7%, iar restul formaţiunilor şi candidaţilor independenţi - un procent sau mai puţin.
La alegerile din 5 aprilie au participat 1.555.557 de alegători, fiind înregistrate 1.536.144 voturi valabile, ceea ce înseamnă o prezenţă la vot de 59,5% dintre alegători. În diaspora au votat 16.914 persoane, numai 12.419 voturi fiind însă valide. Potrivit datelor CEC, la secţiile de votare din afara ţării cei mai mulţi alegători au optat pentru Partidul Liberal, formaţiunea obţinând 45,51% din voturi.
În alegerile din 5 aprilie au participat 12 partide politice şi cinci candidaţi independenţi. Observatorii internaţionali au spus că scrutinul a fost conform cu normele democratice.













sursa :Realitatea TV






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu