joi, 11 noiembrie 2010

Pavilionul Romaniei la o expozitie mondiala - 2012 -Yeosu Coreea de Sud
















































































































































Expozitii mondiale au o lunga traditie incepand cu secolul al XIX - lea si de multe ori au devenit repere in istoria arhitecturii.Printre acestea putem aminti Marea Expozitie de la Londra din 1851, Expozitia Universala de la Paris 1889, Barcelona 1929, Expo 92 Sevilla, Expo 2000 Hanovra si cea mai recenta Expo Shanghai 2010.
Avand de obicei o tema generica larga, aceste expozitii constituie un prilej pentru natiunile participante sa-si prezinte realizarile stiintifice, atractiile turistice sau valorile culturale.
La Yeousu in Coreea tema premergatoare este "The Living Ocean and Coast/ Oceanul si tarmul viu ".

Prin urmare am creat acest pavilion pornind de la un proces simplu, un obiect ce loveste apa avand o traiectorie incidenta. Astfel particulele de apa sar, explodeaza, oferind o imagine dinamica. Transpus acest fapt in arhitectura, a rezultat o structura dinamica, de altfel , elementul de baza al unui simbol, astazi, trebuie sa includa miscarea.

Structura pavilionul este metalica, precum o plasa, din care pleaca niste tije metalice, subtiri, insesizabile pe directii prestabilite, ce in final au la capete placi metalice/plastice, in diverse dimensiuni.

Imaginea Romaniei este sugerata la interior prin diverse motive. Traseele interioare sugereaza cursul si bratele Dunarii din Delta, iar structurile ce graviteaza deasupra amfiteatrului si intrarii in pavilion reprezinta forme de inspiratie biomorfa - pelicanul, simbol al Deltei Dunarii.
Tot acest interior prezinta o dualitate a formei : dinamicul - placile, aleile si staticul- elementele de sine statatoare- mobilierul, amfiteatrul, cojile ce imbraca aceste functiuni, podeaua.
De asemenea parcurgerea interioara este lizibila. Un traseu la nivelul solului, cuprinde functiunea de bar si duce spre amfiteatru. Cel de-al doilea cu o bifurcatie, prezinta o perspectiva aeriana asupra elementelor ce costituie acest pavlion( obiecte expuse, proiectii, panouri informative etc.)

3 comentarii:

  1. Extraordinar - sa dea Dumnezeu ca proiectul tau sa se materializeze si sa ne reprezinte la viitoarea Expo. Multa bafta! Din punctul meu de vedere, pot doar sa-ti spun ca am trimis tuturor corespondentilor mei adresa acestei pagini, pt a vedea si ei visul tau si sa-l admire ca si mine. Cu bine si mult succes.
    D.P.

    RăspundețiȘtergere
  2. wow. multumesc pentru apreciere D.P.
    sper ca si in viitor sa mai am astfel de proiecte.
    continua sa urmaresti blogul.
    o seara buna

    RăspundețiȘtergere
  3. Citesc SSC si asa am dat peste tema "propuneri ptr bucuresti", am si eu una.
    Despre Palatul Parlamentului exista pareri controverse, prepondernt negative. Se spune ca e cea mai mare, tare, urita, cea mai … cladire din lume dupa pentagon. Cert este ca este o cladire simbol al bucurestiului si mie personal mi se pare ca nu ar fi terminata.
    Parca ii lipseste ceva, un punct de unde se poate privi orasul, ceva ce face ca aceasta cladire sa nu fie un corp strain in acest oras, ceva care o face mai apropiata de oameni. La urma urmei daca a ramas si sta in picioare, trebuie sa ne imprietenim sa acceptam aceasta cladire.
    Ma gindeam la o un turn, o sfera, un cilindru, o coloana a intfinitului, o turla de biserica brancoveneasca, un con, mai multe coloane care sustin o platforma… in sfirstit ceva care sa iti de impresia de impozant (sa spui wow) si totusi sa privesti cu bucurie caldirea si de unde sa poti admira orasul. Cred ca Ceausescu a vrut o cladire impozanta, totusi venind de la tara gindea mai mult pe orizontala. Iar caldirea este oarecum mare, dar nu este impresioneaza cu adevarat, cu relativ bani putini s-ar putea realiza ceva, de exemplu pe partea frontala dinspre bd. Unirii, de car ar putea fi cu adearat mindrii bucuresteni si romanii in general, decent fara a exagerea dar dind-ui ultimul slif, care sa completeze cladirea placut.(greu sa multumesti pe toti)
    Costurile depind de materialele folosite, eu ma gindeam, mai ales ca nu cunosc statica caldirii la ceva usor poate din profile dintr-un aliaj de aluminiu dar inbracat totusi si in piatra si sticla sa nu para ieftin si nici prea modern sa se potriveasca cu cladire in ansamblu.
    Ar fi ceva asemanator cu bundestagul (Foster) unde populatia este f. aproape de alesii poporului si totusi departe. Ma gindeam la doua lifturi exterioare, nu prea futuristice dar din sticla unul de urcare si altul de coborire. Unde se pot urca si coborii vizitatorii care vin de ex. Cu autobuzele acelea decapotabile si sa bea in PP parlamentului sus chiar o cafea sau o bere. Prin nr mare de vizitatori cred ca investitia s-ar amortiza relativ repede si ar ajuta la intretinerea caldirii din fonduri propii. Cred ca aceasta cladire este a romanilor in general(casa poporului atunci asa sa fie J) si presupun ca foarte multi ar fi de acord cu asa o propunere care o face-o publica, mai ieftin de intretinut si mai frumoasa sper. Nu ma refer la un proiect de 100 de mil de euro. Ceva ce nu depaseste 12 mil. La care s-ar putea poate accesa ev. si fonduri europene. La 1 mil de turisti pe an ar exista incasari de sa spune-mi 1,5 plus cafenea si chioscuri. Posibil sa ramana peste un milion de euro pe an. In zece ani s-ar amortiza investitia, iar la cit a costat deja caldirea cred ca nu ar mai conta. oricum nici dpdv financiar nu ar fi o inv. proasta.
    Ma gindeam sa fac chiar eu niste schite dar nu sint arhitect…. Cred ca un specialist (in devenire) este mai potrivit ptr asa un proiect.

    RăspundețiȘtergere